avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită evacuare uzufructuar viager
Discuție deschisă în Executare silită

evacuare uzufructuar viager

Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe acelasi imobil . Contractul a fost pus in executare, am adjudecat imobilul in contul creantei si acum doresc evacuarea . Fac precizarea ca proprietarul nu locuieste in apartament insa uzufructuarul da. Intrebarea mea este daca pot evacua uzufructuarul ? Notarul la care am incheiat contractul mi- a spus ca da intrucat la incheierea actului a inserat in contract prevederile art.1663 si art. 1667 C.civ
Art 1663
Creditorul nu este indatorat sa discute*) averea debitorului principal, dacă garantul nu o cere de la cele dintâi lucrări**) îndreptate contra sa.
ART. 1667
Cu toate acestea, fiecare din persoanele arătate în articolul precedent, întrucât n-a renunţat la beneficiul diviziunii, poate cere ca creditorul sa divida mai întâi acţiunea sa şi sa o reducă la proporţia fiecăruia.
Dacă unii din garanţi erau nesolvabili în timpul în care unul din ei obtinuse diviziunea, acesta rămâne obligat în proporţia unei asemenea nesolvabilitati; dacă însă nesolvabilitatea a supravenit după diviziune, atunci nu mai poate fi răspunzător pentru aceasta.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 17:12, 11 August 2009
Depinde daca acel uzufruct este inscris in cartea funciara si cand a avut loc inscrierea, fata de momentul instituirii ipotecii. Uzufructul este un drept real, din cauza ca se exercita asupra unui bun al altcuiva, o sarcina asupra proprietatii pe care ati urmarit-o. Titularul dreptului de uzufruct poate folosi bunul asupra caruia are un uzufruct, de exemplu utilizarea unui apartament, sau poate obtine beneficii din acest drept, cum ar fi sa inchirieze catre un tert apartamentul pentru care are un drept de uzufruct. Uzufructuarul, persoana in beneficiul careia s-a constituit dreptul de uzufruct, are si posesia bunului asupra caruia se exercita uzufructul. Titularul dreptului de uzufruct poate vinde acest drept unui tert. Uzufructuarul este privit ca un detentor precar, detine bunul pentru proprietar.
Din momentul in care ati inceput urmarirea bunurilor debitorului dvs., uzufructuarul detinator al bunului avea alegerea sa continue detinerea bunului cu plata capitalului si dobanzilor catre dvs., curatand imobilul de ipoteca, sau sa abandoneze bunul, sa renunte la dreptul de uzufruct. In consecinta, daca dorea sa-si mentina dreptul asupra imobilului urmarit, detinatorul cu titlu de uzufructuar era obligat la plata datoriilor catre dvs. pentru care s-a instituit ipoteca asupra bunul aflat sub uzufruct. Principiul este ca orice dobanditor al unui imobil ipotecat este dator sa plateasca creanta care greveaza imobilul ca urmare a simplului fapt al detinerii. Intrebarea este daca la data la care s-a constituit uzufructul exista ipoteca asupra imobilului, sau nu.
In temeiul dispozitiilor art. 1790, art. 1791 C.civ. dvs. puteati obliga si titularul dreptului de uzufruct la plata creantei garantate cu ipoteca asupra bunului a carui folosinta facea obiectul uzufructului.
Regula din art. 561 C. civ. este ca vanzarea bunului imobil supus uzufructului nu aduce nicio schimbare in dreptul uzufructuarului, el continuand a se folosi de uzufructul sau. Vanzarea prin executare silita este o forma de vanzare fortata. De asemenea, art. 519 C.proc.civ. arata ca locatiunea si celelalte acte juridice privitoare la imobil raman in fiinta (valabile), sau inceteaza, potrivit legii.
Deocamdata, nu-l puteti evacua pe uzufructuar din imobil, dar ii puteti face viata extrem de grea. Uzufructuarul este obligat sa achite toate darile aferente bunului asupra caruia isi exercita dreptul, cum ar fi impozite, taxe. Daca dvs. veti declara o valoare mare a imobilului la administratia fiscala teritoriala, uzufructuarul va trebui sa achite impozitele si taxele aferente acelei valori a bunului. De asemenea, ca proprietar aveti dreptul sa verificati periodic cum isi indeplineste uzufructuarul obligatia de a mentine imobilul intr-o stare perfecta. Daca in controalele periodice veti constata ca uzufructuarul aduce stricaciuni imobilului sau ca il lasa sa se degradeze prin neefectuarea reparatiilor de intretinere pe care dvs. le veti solicita, veti putea cere ca o instanta de judecata sa constate situatia de fapt si sa dispuna incetarea uzufructului. Mai mult, ca proprietar, aveti dreptul sa efectuati reparatiile mari ale bunului, fara ca uzufructuarul sa se poata opune.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare uzufructuar viager garant morozancarmen morozancarmen Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie girant dan27gan dan27gan Buna ziua, Tatal meu este pensionar si are o poprire pe cont pentru ca acum 10 ani a girat un coleg care refuza sa-si achite creditele. Din ce am inteles ... (vezi toată discuția)
Credit bancar ronica ronica Intrebarea mea este urmatoarea:am un credit pe firma cu ipoteca asupra unui imobil,proprietate a firmei.Eu si sotia mea sintem fidejusori.In contract scrie ca ... (vezi toată discuția)